Live Gaan Op Facebook Via Je PC (In 8 Snelle Stappen)

Een stap voor stap handleiding om Facebook Live te starten op je PC of laptop.

Live gaan op Facebook via je computer is heel makkelijk, maar je moet wel even weten waar de knopjes zitten. Sinds 2020 heeft Facebook een nieuwe manier om live te gaan op Facebook via je PC. Voor mensen die dit niet gewend zijn is het even schakelen. In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe je live moet gaan op Facebook met je PC of laptop.

Inhoudsopgave

Live gaan op Facebook: waar zit de knop?

Kun je de Facebook Live knop niet vinden? Hieronder lees je waar de knop zit voor de verschillende plekken waar je live kunt gaan. Het is namelijk zo dat de knop er net iets anders uit ziet voor je persoonlijke profiel, in een groep en op je bedrijfspagina.

Facebook Live knop vinden op je Facebookprofiel

Als je Facebook opent zie je direct bovenaan het veld Bericht maken – dit is waar Facebook vraagt wat je aan het doen bent. Als je op de drie puntjes klikt rechts onder het bericht, dan krijg je veel meer opties. 

Klik op de drie puntjes en zoek naar Livevideo in het menu dat tevoorschijn komt. Zo kun je live gaan op Facebook.

Facebook laad nu de live video interface. Scroll naar beneden als je wilt weten hoe je deze moet gebruiken om live te gaan op Facebook.

Live gaan op je facebook profiel

Facebook Live knop vinden in je Facebookgroep

In Facebook groepen werkt live gaan net even anders dan op je persoonlijke profiel.  

Ga naar je Facebook groep, zoek naar het veld Bericht schrijven en klik vervolgens op Live video.

Facebook laad nu de live video interface. Scroll naar beneden als je wilt weten hoe je deze moet gebruiken om live te gaan op Facebook.

Live gaan op je facebook groep

Facebook Live knop vinden op je Bedrijfspagina

Live gaan op Facebook via je berijfspagina gaat nog weer even anders. Waarom ze het niet overal het zelfde hebben gemaakt? Ik heb geen idee. Maar nu weet jij ook hoe het moet!

Ga naar je bedrijfspagina, scroll naar beneden en vind het veld Bericht maken

Klik vervolgens op de drie puntjes rechts onder dit veld, en zoek naar Live video.

Facebook laad nu de live video interface. Scroll naar beneden als je wilt weten hoe je deze moet gebruiken om live te gaan op Facebook.

Live gaan op je facebook pagina

Wat is het verschil tussen live gaan op Facebook via je profiel-, groep- of bedrijfspagina?

Facebook heeft drie verschillende plekken waar je live kunt gaan. De functies en opties zijn overal hetzelfde. Wat verschilt zijn de mensen die je kunt bereiken. Hieronder leg ik kort uit wat het verschil is tussen deze verschillenden vormen van live gaan op Facebook.

Live gaan op Facebook Profiel:

 • Je bereikt je vrienden en vrienden van vrienden
 • Vrienden krijgen een melding dat je live gaat.
 • Vrienden van vrienden kunnen je video bekijken als deze ‘openbaar’ staat.
 • Alleen vrienden kunnen je video zien als deze op ‘alleen vrienden’ staat.

Als jouw vrienden reageren kan Facebook de video soms ook delen met vrienden van deze vrienden. Je hebt hier zelf geen invloed op, maar je kunt het wel uitzetten door je live video alleen te delen met je vrienden. Hierover vertel ik verder op meer.

Live gaan op Facebook Groep:

 • Je video wordt alleen gedeeld met leden van de Facebook groep.
 • Alleen mensen die in de groep zitten kunnen reageren als de groep ‘prive’ is.
 • Als de Facebook Groep op ‘prive’ staat kan de video niet gedeeld worden.
 • Als de Facebook Groep op ‘openbaar’ staat, dan kunnen leden van de groep de video delen.
 • Ook kunnen mensen die geen lid zijn de video toch bekijken als de groep ‘openbaar’ is.

Live gaan in een Facebook Groep is handig als je een specifieke groep mensen wilt bereiken die niet persé je vrienden zijn op Facebook. Je kunt bijvoorbeeld een Facebookgroep maken voor deelnemers aan een training. Als je deze Facebookgroep dan op privé zet, zullen alleen de leden van de groep je Facebookvideo’s kunnen zien. Op die manier kun je live trainingen geven zonder dure software.

Live gaan op Facebook bedrijfspagina:

 • Je Facebook Live video kan potentieel door iedereen op Facebook worden gezien.
 • Je kunt de Facebook Live video als advertentie instellen nadat je live bent geweest.
 • Je kunt de volgers van je Facebook Bedrijfspagina bereiken.
 • Als mensen reageren op je live video, dan kan Facebook je video ook voorstellen aan vrienden van deze mensen. Je hebt hier zelf geen controle over.
 • Je kunt de video’s delen op je Facebook groep- of profiel zodat ook je vrienden en groepsleden worden bereikt.

Live gaan op je Facebook Bedrijfspagina is daarom de beste manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dus als je Facebook Live wilt gebruiken om nieuwe klanten aan te trekken, dan is het slim om live te gaan op je bedrijfspagina.

Succesvol starten met Facebook Live?

Krijg meer kijkers, meer interactie en meer klanten.

Live gaan op Facebook met je PC, in 8 stappen

Sinds 2020 is er een nieuwe methode van live gaan op Facebook via je PC. Je hebt nu veel meer opties, en het is makkelijker om een prachtige live ervaring te creëren voor je kijkers. Maar het is ook even wennen! Daarom hier een stap voor stap uitleg om de Facebook Live Producer te gebruiken.

fabook live producer instellen
Dit is de Facebook Live producer, die je ziet wanneer je op de Live gaan knop hebt gedrukt. Het kan even duren voordat hij geladen is.

Stap 1: Webcam instellen voor Facebook Live

Nadat je op de Live video knop hebt geklikt op je profiel, groep of bedijfspagina, laad Facebook de ‘Producer’. Je bent nu nog niet live gegaan op Facebook. Dit is de software in je webbrowser, waarmee je live gaat. In het scherm dat vervolgens laad vindt je veel informatie. Geen zorgen als het wat overweldigend overkomt. We gaan alle belangrijke opties bijlangs.

In het scherm dat geopend is vind je veel informatie. We gaan eerst zorgen dat je webcam zichtbaar is. Onder het kopje ‘Aan de slag’ heb je meerdere opties. 

De kans is groot dat de Producer staat ingesteld op Streamsleutels gebruikenHier volgt nog een blog over. Voor nu is het belangrijk om het menu te klikken en Camera te selecteren. Daarmee activeer je je webcam.

Live gaan op Facebook met eigen camera
facebook live toegang geven tot webcam
Klik op het camera icoontje in de adresbalk in je webbrowser. Selecteer je webcam en klik Gereed.

Stap 2: De juiste camera en microfoon selecteren

Als je een USB webcam en / of microfoon gebruikt dan kan het zijn dat Facebook de verkeerde selecteert, omdat je laptop ook een webcam en microfoon heeft.

Selecteer daarom onder het kopje Instellingen de juiste camera en microfoon. 

Je hebt hier ook de optie om je scherm te delen door te klikken op Share screen. Als je deze optie kiest moet je wel opletten: je kunt namelijk niet schakelen tussen live gaan op Facebook met je webcam en je scherm terwijl je live bent. Het is dus óf je scherm delen óf je webcam laten zien. Dit is overigens met software wel mogelijk.

facebook live webcam en microfoon selecteren op PC

Pro tip: Ga live met een externe camera

Nu je toch hier bent, nog even een tip over de camera waarmee je live gaat. Beeld en geluid zijn heel belangrijk. Als de video er niet goed uit ziet dan zul je veel minder kijkers trekken.

Hier vind je een lijst met webcams die goed zijn voor Facebook Live.

Kies er ééntje die bij jou past.

Stap 3: Selecteren waar je live gaat

Je hebt eerder al gekozen waar je live wilde gaan. Maar misschien heb je je bedacht. In dit geval kun je hier alsnog kiezen om ergens anders live te gaan.

Links in het scherm onder het kopje Bericht kun je kiezen om op een andere plek live te gaan. Standaard staat de plek geselecteerd waar je op de knop Live gaan drukte.

Als je klikt op Delen op je tijdlijn dan heb je verder geen keuze uit verschillende opties.

Maar als je kiest voor Delen op een pagina die je beheert of Delen in een groep dan kun je vervolgens selecteren om welke pagina of groep het gaat.

De optie Crossposten op meerdere pagina’s is ervoor om de video tegelijkertijd op meerdere Facebook bedrijfspagina’s te posten. Dit werkt alleen voor bedrijfspagina’s, en dus niet voor groepen.

Als je een groep hebt gekoppeld aan je Facebook Bedrijfspagina, dan kun je ook kiezen om de live video te delen in deze groep. Ook dit kan alleen als je hebt gekozen voor Delen op een pagina die je beheert.

Op dit moment zie je in het voorbeeld de optie Overschakelen naar de vorige versie links bovenin. Het kan zijn dat deze optie niet meer beschikbaar is tegen de tijd dat jij dit blog leest. Ik raad je aan om de Producer te leren gebruiken, want Facebook zal de oude manier stopzetten.

Stap 4: Een titel en beschrijving invullen

De titel en beschrijving van je Facebook Live video zijn de belangrijkste aandachtstrekker voor nieuwe kijkers. Het is dus heel belangrijk om hier aandacht aan te spenderen.

De Titel van de video zal niet zichtbaar zijn in de tijdlijn, maar wel in jouw videoarchief. Deze mag je dus een algemene naam geven. 

De Beschrijving van de live video is wel heel belangrijk. Mensen kijken altijd eerst naar de beschrijving voordat ze besluiten om mee te kijken. Je moet hier dus een titel neerzetten waarmee je de aandacht pakt.

Gebruik emoticons, prikkelende teksten en uitdagende statements om je kijkers enthousiast te maken.

Benieuwd hoe je fantastische titels bedenkt die de aandacht van jouw publiek vangen?
In mijn online training ‘Succevol starten met Facebook Live’ deel ik mijn methode die al veel ondernemers heeft geholpen om meer kijkers en interactie te krijgen. Je kunt de cursus hier bekijken.

facebook live titel en beschrijving instellen op PC

Optioneel: Test je live video

Misschien wil je nog niet live gaan, maar wel alvast even testen hoe het gaat. Facebook heeft daarvoor nu een handige optie gemaakt.

Links onderin staat de knop Live gaan en net daarboven staat Als testuitzending publiceren. Als je deze optie selecteert dan zal de Producer verversen. Het kan zijn dat je een aantal instellingen opnieuw moet instellen.

Als je vervolgens op Test starten klikt zal de video starten zoals normaal. Het verschil is alleen dat jij de enige bent die deze video kan zien. Open een nieuw browserscherm en ga naar Facebook toe. Zoek je video op en bekijk hem zoals een kijker hem zou zien. Zo kun je mooi alle opties testen.

facebook live test opname maken op PC
Klik net boven de knop Live het vinkje aan bij 'Als testuitzending publiceren'.

Stap 6: Voeg een poll toe om je live video interactief te maken

Dit is een leuke manier om je Facebook Live uitzending interactief te maken. Met polls kun je testjes houden onder je live publiek. Je bepaalt zelf wanneer je de resultaten wilt laten zien. Je stelt een vraag en vult vervolgens drie opties in.

Ga naar het menu Polls om een poll te maken. Je kunt de polls van te voren bedenken, of tijdens je live video. 

Als je live bent klik je aan de rechterkant in het Polls menu op de vraag die je in beeld wilt zetten. Vervolgens klik je op de knop Poll publiceren om hem in beeld te zetten. Extra tip: gebruik de testuitzending om te kijken hoe dit eruit ziet voor je kijkers.

facebook live poll in beeld zetten

Stap 7: Voeg een vraag toe om afgeschermde antwoorden te krijgen

Als mensen reageren op je live video zal iedereen deze reacties kunnen zien. Soms is dit niet handig. Bijvoorbeeld als je persoonlijke vragen wilt behandelen rond onderwerpen waar mensen niet openbaar over willen praten. In dit geval is het heel handig om de optie Vragen te gebruiken.

Ga in het menu naar het tabblad Vragen en schrijf een aantal vragen op die je tijdens de live video in beeld wilt zetten.

Klik vervolgens op Save om de vraag te bewaren. Tijdens de live uitzending kun je in dit tabblad de vraag selecteren die je in beeld wilt zetten. 

Je kunt per keer één vraag laten zien. Ook kun je alleen een vraag of een poll laten zien. Je kunt dus niet tegelijkertijd een vraag en een poll in beeld hebben.

Maak een testuizending om te bekijken hoe de vragen eruit zien voor je kijkers.

Met de optie Vragen instellen kun je mensen laten reageren onder de vraag, en het antwoord zal vervolgens alleen voor jou zichtbaar zijn.

Stap 8: De liveuitzending starten

Waaaah! Spannend. Je hart klopt in je keel, je oksels klotsen. Dit is het moment: je gaat live! Als je er klaar voor bent klik je links onderin het beeld op de knop Live gaan.

Let goed op dat de knop Live gaan is veranderd in de rode knop Uitzending stoppen. Op het moment dat deze rode knop zichtbaar is ben je live. Je kunt nu in de camera kijken en beginnen met praten.

Terwijl je live bent zie je boven de knop Liveuitzending stoppen alle reacties van de kijkers.  Je kunt hier zelf ook reacties typen. Rechts daarvan kun je de polls en vragen in beeld zetten, zoals ik je eerder heb laten zien.

live gaan op facebook

Veel kijkers en reacties krijgen

Misschien is dit de eerste keer dat je live gaat. In dat geval: gefeliciteerd! Heel goed gedaan. Je hebt een grote stap gemaakt naar meer zichtbaarheid en klanten.

Als je al vaker live bent geweest heb je misschien gemerkt dat het best lastig is om nieuwe kijkers te krijgen. En als ze dan kijken, zegt vervolgens niemand wat. Dan voelt het alsof je tegen een muur staat te praten. Heel vervelend, en niet goed voor het bereik van je video.

Facebook laat je live video namelijk niet direct aan al je vrienden en volgers zien. Dit komt omdat Facebook eerst willen weten of je video leuk genoeg is om te delen. 

Waarom doet Facebook dit?

Stel je dit voor: iedereen die op Facebook zit heeft honderden vrienden en volgt tientallen pagina’s. Heel veel mensen posten heel veel plaatjes, video’s, en live video’s. Je zit meestal maar eventjes op Facebook, dus kun je onmogelijk alle berichten van al je vrienden bekijken.

Daarom heeft Facbook een algoritme waarmee ze bepalen welke berichten, video’s en live video’s ze op je tijdlijn zetten. Dit gebeurt elke keer als je Facebook laadt.

Facebook zal je video aan een klein groepje mensen laten zien op het moment dat je jouw livevideo start. Als deze mensen reacties achterlaten, dan zal Facebook de video aan meer mensen laten zien.

Het is dus heel belangrijk om direct de aandacht van je kijkers te pakken en reacties te krijgen. 

Om je hierbij te helpen heb ik cursus ontwikkeld waarin je alles leert om je volgende Facebook Live video een succes te maken. Als je daar meer over wilt weten kun je hieronder op de link klikken en de cursus bekijken.

Succesvol starten met Facebook Live?

Krijg meer kijkers, meer interactie en meer klanten.

Conclusie

Nu weet je hoe je Facebook Live moet starten op je PC of laptop. Het is niet moeilijk, maar je moet even de stappen leren zetten.

Als je nog vragen hebt ben je van harte welkom in onze Community voor Facebook Live en -Groepen. In deze community zitten allemaal mensen die Facebook Live gebruiken. Ik ben er ook actief. Dus als je vragen hebt is dat de place to be.

Succes met je Facebook Live video’s!

4 reacties

 1. Als ik via mijn bedrijfspagina live ga, dan zie ik nergens het aantal mensen dat meekijkt, niet wie er meekijkt, enz. Erg lastig want als men geen berichtje schrijft weet ik niet dat ze er zijn en kan ik ze ook niet persoonlijk welkom heten, hoe kan ik dit oplossen?

  1. Hi Tamara, helaas is het niet mogelijk om namen te zien als mensen niet reageren. Dit in verband met privacy. In onze FB groep staan tips waarmee je kunt leren om meer engagement te krijgen.
   Veel succes!

 2. Hoi Freerk,

  Prima uitleg en duidelijk. Even toch een 2-tal vragen.
  Is er een tijdlimit aan een live-stream in een besloten groep?
  Is er een audio optie om bijv muziek niet via de mic te laten horen?
  Nogmaals dank je wel voor de duidelijke uitleg.

  Grtz

  Stanny

  1. Hi Stanny, bedankt voor je reactie. Er is inderdaad een tijdslimiet, maar ik geloof dat die ergens rond 12 uur zit. Ook die kun je uitzetten, daar is een vinkje voor. Ik weet zo even niet welke dat precies is. Als je de muziek niet via je microfoon wilt laten horen moet je de speakers van je PC uitzetten of op zijn minst zachter zetten 😀

   Veel succes met live gaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze blog met je netwerk
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest