Wifi booster kopen – Complete handleiding voor 2020

Heb je een slechte wifi verbinding in je slaapkamer? Kun je geen Netflix streamen op je favoriete plekje in de tuin? Er is een oplossing! In dit artikel help ik je om een wifi versterker te kiezen waarmee je overal in en rond je huis snel internet kunt krijgen.

Bij de Online Video Academy werken we bijna uitsluitend op internet en we hebben ons suf gezocht naar de beste manieren om onze internetverbinding te verbeteren. Ik deel graag de opgedane kennis met je in dit blog.

Wanneer moet ik een WiFi booster gebruiken?

Het WiFi signaal dat uit je router komt heeft een beperkt bereik. Muren, meubels en deuren kunnen het signaal verzwakken. Hoe dikker je muren zijn, hoe slechter het bereik achter die muur. Als je router in de woonkamer staat, dan heb je waarschijnlijk een trage verbinding in de slaapkamer. Of misschien heb je daar zelfs helemaal geen verbinding.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je geen WiFi ontvangst hebt. Wat de oorzaak van het slechte ontvangst is, bepaalt wat je daaraan kunt doen. 

Hoe werkt WiFi eigenlijk?

Je hebt verschillende apparaten die samenwerken om draadloos internet mogelijk te maken. De router is het apparaat dat ervoor zorgt dat je een WiFi signaal hebt. Met alleen een router heb je nog geen verbinding met het internet. De router zorgt alleen dat computers draadloos met elkaar verbonden zijn.

Om verbinding te krijgen met het internet heb je ook een modem nodig. De router is verbonden met het modem via een kabel. Het modem is vervolgens met een andere kabel verbonden met het internet via de internet kabel in je muur of meterkast. Meestal zit deze kabel naast de TV kabel.

Het kan zijn dat de router en het modem samengevoegd zijn tot één apparaat. Dit gebeurt steeds vaker. Ziggo heeft bijvoorbeeld voor al haar klanten deze zogenaamde modemrouters. Het kan daarom goed zijn dat jij maar één apparaat hebt thuis.

In deze afbeelding zie je hoe het werkt:

Wifi booster nodig? Zo verbind je wifi router met internet. Bron van plaatje: test-aankoop.be

Hoe het wifi signaal zich verspreid (propagatie)

Hier zie je een voorbeeld van het bereik van het WiFi signaal. Het signaal gaat vanuit je router door de kamer, botst tegen muren en gaat door open deuren heen. Als je helemaal aan de andere kant van het huis of in de tuin WiFi wilt ontvangen kan het daarom zijn dat je een WiFi booster nodig hebt. Het signaal komt simpelweg niet zo ver.

Wifi booster versterken
Hoe wifi signaal zich door je huis verspreidt. Bron: onbekend

Line of sight

Je wifi signaal is dus het beste als je de router kunt zien. Dit noem je ‘line of sight’. Dat wil zeggen: als jij de router kunt zien, dan is het signaal gegarandeerd sterk. Als je router achter een kast of bank staat, dan is dit ook oké. Dan geldt: als je de bank of kast kunt zien, dan heb je een sterk signaal. Zie je de router of kast niet? Dan wordt het signaal steeds zwakker.

En als er twee muren tussen jou en de router staan, dan is de kans op een snelle internetverbinding erg klein. Je hebt in dat geval waarschijnlijk een WiFi booster nodig.

Heb ik een WiFi booster nodig?

Of je een WiFi booster nodig hebt hangt er van af of je WiFi signaal (te) zwak is op de plek waar je de WiFi wilt versterken. Het kan ook zijn dat je internetsnelheid gewoon te traag is.

Voer deze test uit om te bepalen of je een wifi booster nodig hebt:

Stap 1: Ga met je mobiel, laptop of tablet dichtbij je router staan. Als je niet weet waar je router staat, kijk dan even achter de bank of tv kast. Meestal staat de router op de plek waar je tv kabel het huis binnenkomt. Soms staat hij ook in de meterkast.

Stap 2: Ga naar www.speedtest.net en klik op de knop ‘Ga’. Laat de test draaien. Je krijgt dan twee cijfers te zien: een blauwe en een paarse cijfer. Schrijf deze getallen even op.

wifi booster nodig
Uit mijn test blijkt dat mijn download snelheid hier 12.49 Mbps is, en mijn upload snelheid 0.27Mbps. Niet bijzonder snel.

Stap 3: Ga nu met je mobiel, laptop of tablet naar de kamer of plek in de tuin waar je snel internet wilt hebben. Ga nu weer naar www.speedtest.net en doe de test nog een keer.

Speedtest wifi booster
Gebruik Speedtest.net om te bepalen of je een wifi booster nodig hebt

Vergelijk de nieuwe cijfers nu met de cijfers uit de eerste test

  • Was de downloadsnelheid (het blauwe cijfer) uit de eerste test veel hoger dan de downloadsnelheid uit de tweede test? Dan heb je een WiFi booster nodig om sneller internet te krijgen.
  • Heb je bij de tweede test helemaal geen verbinding gehad? Dan heb je zeker weten een WiFi versterker nodig. Je laptop of mobiel ziet het WiFi signaal niet eens.
  • Was de downloadsnelheid uit de eerste test (het blauwe cijfer) ongeveer gelijk aan de downloadsnelheid uit de tweede test? Dan is de ontvangst van je WiFi goed.

Als je het internet alsnog te traag vindt, dan ligt dit waarschijnlijk aan je internet abonnement. Vraag je internet provider om een abonnement met meer snelheid. De kans is groot dat je probleem is opgelost als je sneller internet hebt.

Welke WiFi booster moet ik kopen?

WiFi boosters/versterkers zijn er in verschillende soorten. Ze werken ook allemaal net even anders. Koop dus niet zomaar één, maar lees hieronder de verschillende situaties en kies vervolgens de WiFi versterker die bij jou past.

Internet krijgen op een laptop zonder WiFi

Soms is het voldoende om USB WiFi booster voor je laptop te kopen. Als de WiFi antenne van je laptop kapot is, kun je met een WiFi USB adapter alsnog WiFi krijgen. Ook als je laptop een WiFi antenne heeft met slecht bereik, dan kan het slim zijn om een USB WiFi booster te kopen. 

Maar let op: dit zal lang niet altijd je probleem oplossen. Kies dus alleen voor deze optie als je vermoedt dat de wifi antenne van je laptop of PC kapot is.

Deze USB WiFi booster kan 1400 Mbps versturen. Voldoende om 4K video mee te streamen.

Deze USB WiFi booster kan 600 Mbps versturen. Genoeg om mee te gamen en video’s te streamen op 1080p.

Deze USB WiFi booster kan 300 Mbps versturen. Genoeg om mee te internetten en Youtube video’s te bekijken.

Deze USB WiFi booster kan 50 Mbps versturen. Goed om e-mail te versturen.

WiFi booster voor je woonkamer, hal of keuken

Als je dikke muren hebt dan kan het WiFi signaal vanuit je router hier moeilijk doorheen komen. Als je router dan in een andere kamer (of meterkast) staat, zal je traag internet hebben. Of misschien heb je zelfs helemaal geen ontvangst!

Met een WiFi Repeater kun je dit probleem oplossen. Dit type pikt het WiFi signaal van je router op, en stuurt het opnieuw uit. Je zou het kunnen zien als een verlengsnoer. Hij kaatst het signaal bijvoorbeeld om een hoek heen. 

Signaal ontvangen en doorgeven
WiFi repeaters zorgen ervoor dat het signaal uit je router om de hoek kan worden gestuurd. Je stopt een WiFi repeater in een stopcontact en verbind hem met je router. Dit is heel makkelijk te doen. Elke WiFi repeater komt met uitgebreide instructies, dus maak je hier geen zorgen om.

Voor het beste resultaat zorg je dat de WiFi repeater de router kan zien. Als jij de router kunt zien (of als hij direct achter een deur, een bank of kast staat), zorg dan dat de WiFi repeater de deur, bank of kast ziet.

WiFi repeaters komen in verschillende snelheden. Koop dus niet zomaar de goedkoopste, want het kan zijn dat deze WiFi repeater niet genoeg snelheid kan leveren voor jouw behoefte.

Kies een WiFi Repeater:

Deze WiFi repeater kan tot wel 3000 Mbps versturen en ontvangen.

Deze WiFi repeater kan tot wel 1750 Mbps versturen en ontvangen.

Deze WiFi repeater kan tot wel 750 Mbps versturen en ontvangen.

Deze WiFi repeater kan tot 300 Mbps versturen en ontvangen.

wifi booster uitleg
Denk eraan: WiFi verspreidt zich minder goed door muren heen. Een WiFi repeater kan hierbij helpen.

WiFi booster in de slaapkamer, zolder of tuin

Als je het WiFi signaal op een andere verdieping of buiten het huis wilt versterken dan is een WiFi repeater vaak niet voldoende. Een repeater moet immers de router kunnen zien. Daarom is in dit geval een ander type WiFi booster beter: de WiFi Powerline Adapter.

Met een WiFi Powerline Adapter kun je het WiFi signaal via de stopcontacten van je huis verspreiden door alle kamers, en zelfs in je tuinhuisje of garage achterin de tuin. De enige voorwaarde is dat beide stopcontacten op dezelfde stoppengroep zitten in je stoppenkast.

Zitten mijn stopcontacten op dezelfde groep? Zo test je dat: 
Doe eerst een lamp in het stopcontact van de kamer waar je router staat. Zet daarna de stoppen één voor één uit. Gaat de lamp uit? Dan heb je de juiste stop gevonden. Zet alle stoppen weer aan behalve de stop die de lamp liet uitgaan, en neem de lamp mee naar de plek waar je graag wifi wilt ontvangen.

Plug de lamp opnieuw in. Gaat het licht aan? Dan zit dit stopcontact op een andere groep. Blijft de lamp uit? In dat geval zit het stopcontact op dezelfde groep als de kamer waar je router staat. De kans is heel groot dat een WiFi Powerline Adapter zou werken.

Verschillende units
Met deze WiFi versterker heb je meestal één hoofd unit (de zender) en een of meer ontvangers. Je plaatst de hoofdunit zo dicht mogelijk bij de router in een stopcontact. De andere unit plaats je op de plekken waar je een goed wifi signaal wilt ontvangen.

Een paar dingen waar je om moet denken bij dit type WiFi booster:

Deze WiFi Powerline Adapter kan tot 1000 Mbps zenden en ontvangen. Dit is een basismodel.

Dit model kan tot 300 Mbps zenden en ontvangen. Komt met eigen stopcontact zodat je geen wandcontacten verliest bij het gebruik van de Powerline Adapter.

Dit model kan tot 450 Mbps zenden en ontvangen. Komt met eigen stopcontact zodat je geen wandcontacten verliest bij het gebruik van de Powerline Adapter.

Dit model heeft 3 modules en geeft dus extra mogelijkheden. Hij kan tot 300 Mbps zenden en ontvangen. 

WiFi booster voor snel internet in alle kamers

Wil je in elke kamer een sterk WiFi signaal krijgen dat geen vertraging oplevert? Kies dan voor het Multiroom WiFi concept. Deze optie is iets duurder dan de hierboven genoemde mogelijkheden, maar garandeert ook de beste verbinding.

Dit soort WiFi booster bestaat uit één basisstation en een aantal zogenaamde satellieten, losse WiFi stations die een versterkt signaal naar elkaar uitsturen. Het basisstation vervangt je router. De satellieten staan in verbinding met het basisstation en met elkaar door middel van een sterke WiFi verbinding. Op deze manier heb je overal in je huis WiFi routers staan, in plaats van op één plek.

Een WiFi Multiroom systeem zorgt dat je altijd een snelle verbinding hebt. Je telefoon, tablet of laptop verbindt automatisch met de satelliet die het sterkste signaal heeft. Je hoeft dus niet handmatig te schakelen tussen WiFi signalen, iets wat met de andere WiFi booster oplossingen wel nodig is.

Multiroom WiFi systemen zijn een stukje duurder dan Repeaters en Powerline Adapters, omdat je meerdere apparaten moet aanschaffen. Of de kosten van een Multiroom WiFi systeem opwegen tegen de andere soorten WiFi boosters hangt af van jouw wensen.

Koop een Multiroom WiFi systeem:

Deze WiFi Multiroom set kan tot 300 Mbps zenden en ontvangen. Dit is een basismodel.

Dit model kan tot 1750 Mbps zenden en ontvangen. Iets duurder, maar levert dus ook meer snelheid op. En een ander design.

Deze WiFi Multiroom set kan tot 1200 Mbps zenden en ontvangen. Google hangt er een prijskaartje aan, maar daarvoor mag je ook stabiel internet verwachten.

WiFi krijgen in het buitengebied

Woon je buiten de bebouwde kom, of in een regio waar nog geen snel internet verkrijgbaar is? Dan heb ik nog een leuk alternatief voor je. De afgelopen jaren is 4G thuis internet steeds betaalbaarder geworden. Ik kom zelf uit Friesland en veel van mijn vrienden en kennissen woonden buiten het dorp. Het is voor kabelbedrijven niet rendabel om daar elk huis individueel van internet te voorzien. De aanlegkosten zijn veel te hoog.

Vroeger waren zij gebonden aan super traag internet, of hele dure internetbundels. Maar tegenwoordig hoeft dit geen probleem meer te zijn. Je kunt buiten het dorp snel internet krijgen met een zogenaamde MiFi router, in combinatie met een voordelig onbeperkt 4G abonnement. Een MiFi router zet je 4G signaal om in een WiFi signaal in huis.

In een MiFi router zit namelijk een gleufje voor een simkaart, waardoor het mogelijk is om via 4G WiFi te krijgen. Als je een onbeperkt internet abonnement hebt, bijvoorbeeld van KPN of Tele2, dan kun je met een MiFi router gewoon internetten op je PC of mobiel zonder dat je je druk hoeft te maken om de hoeveelheid data die je gebruikt.

Ook als je WiFi op de camping of op de boot wilt hebben is een MiFi router ideaal. Wij gebruiken op onze zeilboot vaak mijn mobiel als MiFi hotspot, maar het signaal is niet altijd sterk genoeg en de accu van de mobiel gaat snel op. In dat geval is een MiFi router veel beter. Het ontvangst is sterker, en de accu gaat langer mee dan bij de mobiel.

Deze MiFi router heeft een accu van 1800mAh, wat neerkomt op circa 4 tot 5 uur gebruik. Levert 150 Mbps op 4G.

Deze MiFi Router heeft een accu die maar liefst 10 uur mee kan. Ik heb dit model zelf gebruikt tijdens filmklussen in Uganda. Hij heeft me nooit in de steek gelaten.

Deze MiFi Router kan downloadsnelheden tot 300 Mbps aan en komt met een handige wrist-strap.

Deze MiFi Router komt met microSD kaartje, zodat je hem ook als externe SSD kunt gebruiken. Handig!

Kies de WiFi versterker die bij jou past

Je kunt met de juiste WiFi versterker veel meer plezier hebben van je internet, maar je moet dus wel de juiste kiezen. Ik hoop dat je door dit artikel een stuk wijzer bent geworden, en dat je nu een slimme keuze kunt maken. In dit artikel link ik naar een aantal producten. Dit zijn affiliate links. Als jij via één van die links een product koopt, dan krijg ik een klein bedrag van de website waar je het product koopt. Dit kost jou niks extra en helpt enorm om dit soort blogs te kunnen blijven maken en jou van de nieuwste informatie te blijven voorzien.

Veel succes en plezier met je nieuwe WiFi booster.

We doen altijd ons best om alle bronnen van de juiste bronvermeldingen te voorzien. Indien je een foto of video bent tegengekomen met een onjuiste bron, dan vernemen we dit graag zo snel mogelijk, zodat we de de juiste bron kunnen toekennen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze blog met je netwerk
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest