Wat is resolutie in video?


Wanneer het gaat om het produceren van video’s is resolutie een veelgehoorde term. Resolutie heeft vele betekenissen, maar betreft in de meeste gevallen het formaat van je beeld. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de video’s en hoe meer details zichtbaar zijn.

Dpi, pixels en megapixels

Hebben we het over resolutie, dan ben je ongetwijfeld ook de term dpi tegengekomen. Dpi, oftewel dots per inch, wordt doorgaans gebruikt om de scherpte van een afbeelding aan te duiden. Dpi wordt hoofdzakelijk gebruikt bij drukwerk. De term pixels wordt gebruikt bij digitale schermen, zoals telefoon, tablet of computer. Heb je het over een camera? Dan wordt de resolutie uitgedrukt in megapixels, oftewel MP. In dit artikel houden we het bij de resolutie van video’s.

Wat is een pixel?

Video’s zijn opgebouwd uit duizenden pixels. Pixels zijn de kleine puntjes op je beeldscherm en kun je zien bij onscherpe beelden of wanneer je het beeld op je beeldscherm uitvergroot. Deze puntjes zijn rood, groen of blauw en vormen samen een beeld. Of het nu gaat om het scherm van je smartphone, ipad, televisie of je computer: ze bestaan allemaal uit pixels. Pixels worden aangeduid met de afkorting ‘px’.

Meestvoorkomende resolutie

De meestvoorkomende resolutie is de High Definition (HD). Deze heeft een verhouding van 16:9 breed en bestaat uit 1920 x 1080 px. Een andere resolutie die vaak voorkomt is HD-ready, deze bestaat uit 1280×720 px. Het voordeel van HD en HD-ready is het grotere aantal beeldlijnen en het feit dat het aantal te weergeven kleuren groter is. Dit zorgt voor een betere beeldkwaliteit, scherper beeld én vollere kleuren op je beeldscherm of TV.

Resolutie oude monitoren

Oude monitoren hebben een bijna vierkant scherm, oftewel een verhouding van 4:3. De resolutie van deze schermen zijn doorgaans 640×480 px. Dit noemen we dan ook Standard Definition (SD) kwaliteit.

Wat is Ultra HD?

Goed, je hebt dus SD, HD en HD-ready. Tegenwoordig kennen we ook nog een hogere kwaliteit dan HD of HD-ready. Dit noemen we UHD, oftewel Ultra HD kwaliteit. UHD wordt ook wel 4k genoemd. Dit omdat de resolutie 3840×2160 px is en dus 4x zo hoog is als de ‘normale’ HD-kwaliteit. In de toekomst zal er ook een 8k resolutie komen, deze resolutie zal 7680×4320 px zijn. Naar schatting zal niet alleen de beeldkwaliteit van 8k beduidend beter zijn, ook de audiokwaliteit krijgt hierbij een upgrade.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze blog met je netwerk
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest