Horizontaal of verticaal filmen?

Wanneer je filmt met mobiel is het niet altijd logisch om horizontaal (liggend) te filmen. Of het nu per ongeluk gaat of je er een gegronde reden voor hebt: verticaal filmen kan ontzettend handig zijn! 

Waarom horizontaal filmen?

Waarom filmen we eigenlijk altijd horizontaal? Eén van de voornaamste redenen is omdat onze ogen naast elkaar staan. Oftewel: we kijken in breedbeeld. Uit onderzoek blijkt dat we een blikveld hebben dat gelijk is aan een 35 mm lens. Voorheen was het logisch om horizontaal te filmen. Dit had te maken met de platformen waarop we de video bekeken. Tegenwoordig is horizontaal filmen niet meer zo vanzelfsprekend. Dit komt vooral omdat onze kijkvoorkeuren behoorlijk zijn veranderd.

Vertical Video Syndrome

Online waren verticaal gefilmde video’s verre van populair. Men startte vele initiatieven om het verticaal filmen tegen te gaan. Er is zelfs een naam voor: het Vertical Video Syndrome. Met de komst van diverse sociale media overtreedt menigeen het horizontaalgebod. Ondertussen voorspellen velen dat we op termijn alléén nog maar verticaal filmen. Welke kant het op gaat kunnen we niet met 100% zekerheid zeggen. Wat we wel weten? Verticaal filmen is zo slecht nog niet, mits het een bewuste keuze is en nuttig is voor je doelgroep én het platform waarop je video wordt getoond.

Mobiel gebruik

Ruim 80% van alle bezoeken aan Facebook gebeurt via een smartphone. De stand van de telefoon is in de meeste gevallen verticaal en in dat geval maakt het niet uit of je een horizontale of een verticale video hebt. De video wordt gelijk, oftewel klein, weergegeven. In het kader van mobiel gebruik is het daarom ook belangrijk om eventuele tekst groot en duidelijk in je video te zetten.

Voorkeuren per platform

Apps als Snapchat en Instagram zijn alleen mobiel te gebruiken. Creëer je video’s voor deze platformen? Dan kan verticaal filmen een goede uitkomst zijn. Facebook, Twitter en YouTube hebben (nog) veel desktopgebruikers, waarbij horizontaal filmen veel beter is. Belangrijk is dan ook dat je voordat je gaat filmen je doelgroep én platform goed in kaart hebt gebracht.

Historie formaten video

Vroeger waren schermen vrijwel vierkant, daarna werden alle schermen horizontaal. Nu, met de komst van HD en HD-ready is dit niet meer het geval. Meer weten over videoformaten? Lees dit artikel!

Conclusie

Hoewel verticaal filmen steeds vaker wordt gedaan, is horizontaal filmen nog steeds de professionele standaard. Wil je dat je video in de meeste gevallen goed wordt weergegeven, wil je geen vervelende zwarte balken naast je video of maak je een video die je wilt verspreiden op meerdere platformen? Kies dan voor horizontaal filmen! Kortom: verticale video’s mogen én kunnen, mits je dit niet uit gemak doet of als ‘gimmick’. Verticale video’s zitten nog in de early adaption fase. Dit betekent dat je met deze manier van filmen hoogstwaarschijnlijk eerder als amateur over zult komen dan dat je als vernieuwend wordt gezien. Daarbij komt: laat je niet verleiden door trends, maar kies bewust voor een format dat past bij jou én jouw bedrijf!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze blog met je netwerk
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest