Facebook Live video’s verbeteren op je mobiel

Facebook Live video’s mooier maken

Misschien zie je wel eens mensen die live gaan op Facebook met prachtig licht en geluid. En als je dan kijkt naar je eigen video’s, dan hoor en zie je misschien wel dat jouw video’s daar niet aan kunnen tippen. Maar het is wel mogelijk, en het hoeft niet eens zoveel te kosten!

Facebook Live video’s mooier maken doe je door de juiste gear of apparatuur aan te schaffen. Dit hoeft niet eens zoveel te kosten.

In dit blog vind je alles wat je nodig hebt om jouw Facebook Live video’s in één klap te verbeteren, zonder dat dit veel geld kost.

Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je besluiten om één van deze producten te kopen, dan zou ik het heel tof vinden als je hem via de links op deze pagina besteld. We krijgen dan een kleine bijdrage van het bedrijf in kwestie. We linken uitsluitend naar websites waar we zelf ook onze apparatuur kopen, en zeer tevreden over zijn.

Microfoons voor Facebook Live op mobiel

Wist je dat het heel belangrijk is om goed hoorbaar te zijn met Facebook Live? Ruim 80% van de indruk die mensen van je krijgen wordt beinvloed door geluid. Als je niet te verstaan bent dan zullen mensen heel snel wegklikken.

Dof geluid, kraken, te zacht of te hard… allemaal heel vervelend.

Welke microfoon is het beste voor Facebook Live?

Een professionele livestream op je smartphone maak je met de Rode Smartlav of VideoMic Me. Deze kleine microfoons werken fantastisch met je iPhone en de duurdere Android toestellen. Ze passen bovendien makkelijk in je zak, dus je neemt ze zo mee op reis.

Er zijn goedkopere microfoons (die kosten ergens tussen €10 en €20 minder dan de Smartlav en VideoMic Me), maar die hebben niet de hoogwaardige kwaliteit van die Rode biedt.

Professionele filmmakers gebruiken de Smartlav omdat hij handzaam is, niet snel slijt en een fantastische geluidskwaliteit heeft. En mocht hij wel stuk gaan, dan kost het slechts een fractie van de prijs van dure microfoons, om hem te vervangen.

Zelf heb ik altijd twee Smartlav microfoons op zak als ik aan het filmen ben. Zowel voor live video’s als voor normale video’s is hij perfect.

Smartlav gebruiken voor DSLR’s en camcorders

Met de SC3 adapter is de Smartlav te gebruiken bij normale camera’s met een minijack audio ingang. Ook kun je een verlengkabel kopen van 6 meter, waarmee je verder weg kunt staan van je smartphone of DSLR, en nog steeds goede geluidskwaliteit krijgen met de Smartlav.

De Rode Smartlav+

Ideaal voor:

  • Interviews
  • Meer afstand van de camera
  • Onderweg (fiets/auto)
  • Luidruchtige omgeving
microfoon voor mobiel
De Rode Smartlav+ | Koop hem hier

 

De Rode VideoMic Me

Ideaal voor:

  • Meer dan twee mensen in het shot
  • Smartphone in de hand
  • Livevloggen
  • Buitenlucht (met windkap)
professionele microfoon voor mobiel
Rode Videomic Me | Koop hem hier

 


Je camera stabaliseren voor Facebook Live

Een statief helpt om je smartphone stabiel te houden tijdens het filmen van je Facebook Live video.

Wat onderscheid jouw video’s direct van amateur livestreamers? De kwaliteit van je beeld! Zonder statief moet je je camera in de hand houden, waardoor alles om je heen beweegt. Geen seconde sta jij helemaal stil. Dit is heel vervelend om naar te kijken. Kies daarom voor een statief met een houder voor je smartphone, zodat je je camera kunt neerzetten.

Een statief hoeft niet duur te zijn. Let er wel even op dat je een statief koopt dat op ooghoogte kan komen. Kijk daarvoor in de beschrijving van het product naar de maximale lengte.

Een statief voor je smartphone

Je hebt statieven in veel verschillende prijsklasses. Zolang je niet van plan bent om bewegingen te maken met de camera, is een goedkoop statief voldoende.

Let op: kies een statief dat op ooghooge kan staan. Ben je klein? Kies dan de Hama.

Hama videostatief voor mobiel
Videostatief voor mobiel voor kleine mensen | Koop hem hier

 

videostatief mobiel voor lange mensen
Videostatief voor mobiel voor langere mensen | Koop hem hier

 


Je smartphone vastmaken

Een smartphone kun je niet zomaar op een statief schroeven. Hiervoor heb je een grip nodig. Er is eigenlijk maar één die in mijn ervaring echt prettig werkt.

mobiel vastmaken op statief
Een houder om je mobiel vast te maken op een statief. | Koop hem hier

 


Filmlampen voor Facebook Live

Goed zichtbaar zijn begint bij voldoende licht! Dit geldt voor zowel Facebook Live op je smartphone als Facebook Live op je computer. Om te zorgen dat je mooi verlicht bent is het belangrijk om voldoende lampen te gebruiken.

Een video is niks zonder licht. Net zoals een foto in het donker niet genomen kan worden, wordt een video opgenomen door licht op een sensor te laten vallen.

Eén lamp is goed, twee filmlampen is beter. Zet ze aan beide kanten van de camera neer voor mooi egaal licht.

Als je geen licht hebt, of te weinig, krijg je veel ruis in het beeld en je bent te donker. Als mensen je niet kunnen zien is de video niet interessant en klikken ze weg. Zorg dus voor evenredige belichting.

Professioneel licht voor weinig

Omdat steeds meer mensen aan het filmen zijn, wordt de apparatuur ook steeds goedkoper. Mijn eerste lampenset koste wel €700,-. Tegenwoordig heb je voor een fractie van die prijs goed licht.

Let op: lampen kunnen heet worden. Zorg dus altijd voor een goed geventileerde ruimte en raak de lampen niet aan als ze aan staan.

Lichtset voor Facebook Live
Een lampenset die geschikt is voor Facebook Live | Koop hem hier

 


Met deze apparatuur ben je verzekerd van een professionele Facebook Live video.
Wil je meer leren over Facebook Live? Bekijk dan ook eens onze online cursus Succesvol Starten met Facebook Live.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze blog met je netwerk
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest