Externe SSD kopen – waar moet je op letten?

Een externe SSD een must-have als je snel veel bestanden wilt overzetten. Door de manier waarop een externe ssd data opslaat zijn er geen bewegende onderdelen die stuk kunnen gaan. Hierdoor kan een SSD schijf veel beter tegen vallen en stoten dan een traditionele harde schijf. In dit blog ontdek je welke externe SSD voor jou geschikt is.

Bij de Online Video Academy gebruiken we veel externe SSD’s. Bijvoorbeeld voor videobewerking, data verplaatsen en als backup harde schijf. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste SSD voor de laagste prijs.

Wat is de meest voordelige externe SSD?

De prijs van computers wordt mede bepaald door de kwaliteit. Een goedkope laptop van 300 euro zal veel minder lang meegaan dan een laptop van 1000 euro. 

Geldt dit ook voor externe harde schijven? Ik heb zelf het idee van niet, bij normaal gebruik. De harde schijven die van goede kwaliteit zijn, zijn over het algemeen ook de voordeligste.

Bekijk hier alle modellen van de beste merken:

Wanneer gebruik je een SSD in plaats van HDD?

Externe SSD’s zijn nog relatief nieuw. Tot een paar jaar geleden kon je alleen maar data opslaan op een Hard Disk Drive, of HDD. Ik zal je de technische details besparen, maar je kunt je je wel voorstellen dat een ronddraaiende schijf van de HDD kan slijten en meer energie vraagt om aan te sturen.

SSD staat voor Solid State Drive, dat betekent dat alle data wordt opgeslagen zonder dat er bewegende onderdelen nodig zijn. Mede hierdoor is een externe SSD een stuk sneller dan een HDD.

Afhankelijk van het merk zelfs tussen 3,5 en 6,2 keer zo snel als een externe HDD. Een externe SSD is ook veel veiliger, kleiner, wordt minder warm en is helemaal stil. Bij de meeste harde schijven heb je een extra stroomkabel om het ding van stroom te voorzien. Dit hoeft bij een externe SSD niet. Je plugt hem in je computer, en klaar is kees. Kortom: alleen maar voordelen voor een SSD…

Of toch niet? Het is wel zo dat een externe SSD in verhouding duurder is dan een externe HDD.

Prijsvergelijking SSD vs HDD 

De meest voordelige HDD van 1 Terabyte kostte op 9 april 2020 € 49,– terwijl de meest voordelige SSD van 1 Terabyte maar liefst € 139,- kostte. SSD is dus bijna drie keer zo duur!

Is een SSD dan de moeite waard? Dat hangt er vanaf waar je hem voor wilt gebruiken. Ik heb hieronder een aantal echte situaties omschreven waarin je moet kiezen tussen een externe SSD en een externe HDD.

Je kunt beter een SSD gebruiken voor:

Je kunt beter een externe HDD gebruiken voor:

externe ssd kopen
De binnenkant van een HDD.

Is een SSD handig als je veel data wilt bewaren?

Kort antwoord: nee. Een SSD is niet de beste keuze als je vele terabytes aan data moet opslaan. Als je veel foto- of videobestanden hebt, of als je wekelijks een backup maakt van je computer, dan is het veel voordeliger om een externe HDD te kopen. Je hoeft namelijk niet steeds de harde schijf te openen om de bestanden te bekijken, maar je wilt er in de toekomst nog wel bij kunnen. Je zoekt dus veel opslagruimte voor weinig geld.

We gebruiken bij de Online Video Academy externe HDD’s om al onze video opnamen en projecten voor klanten op te bewaren. Maar we gebruiken ze niet als we een video willen bewerken. Dan kopiëren we de bestanden die we nodig hebben op een SSD, waar we vervolgens het hele project op bewerken. We maken wel regelmatig backups van de SSD naar de HDD, gewoon voor de zekerheid.

Ik heb goede ervaringen met deze externe HDD. Dit model is heel voordelig, relatief stil en staat er bekend om zijn betrouwbaarheid:

Externe SSD voor videobewerking

Als je video’s wilt bewerken dan kun je dit het beste doen met een harde schijf die razendsnel is. Videobestanden zijn namelijk erg groot (vaak meerdere gigabytes), en het videobewerkingsprogramma moet de hele videoclip laden voordat je hem kan bewerken.

Als je in dit geval een externe HDD zou gebruiken, dan zit je de helft van de tijd naar je scherm te staren, omdat je moet wachten tot de software alle videobestanden heeft geladen. Ook tijdens het bewerken zal dit steeds gebeuren. Geloof me, ik bewerk al heel wat jaren video’s, en sinds ik ben overgestapt op SSD’s is mijn werk een stuk sneller geworden!

Met een externe SSD voor videobewerking moet je een harde schijf kiezen die wat groter is. Het liefst minimaal 512Gb, zodat je altijd voldoende ruimte hebt voor al je videoclips.

We raden je deze modellen aan:

Externe SSD voor videobewerking
Een externe SSD is de beste keuze als je 4K video's wilt bewerken.

SSD voor videogames en 4K films

Als je veel games speelt dan kan je harde schijf behoorlijk snel vol worden. GTA V neemt bijvoorbeeld al meer dan 80 Gb. Tel daar nog een aantal 4K films bij op, en voor je het weet zit je 512GB externe SSD helemaal vol.

In dat geval is het beter om iets meer geld uit te geven, en te kiezen voor een externe SSD van 1 Terabyte. Dat is 1000 gigabyte. Genoeg opslagruimte om heel veel 4K films op te slaan en af te spelen.

Let op dat je een SSD koopt met USB-3 of USB-C adapter, zodat je niet genekt wordt in de schrijfsnelheid van de kabel.

Het onderstaande model is van een goed merk, en is één van de voordeligste SSD’s van 1 Terabyte op dit moment:

Externe SSD voor 4K video en games
Met een externe SSD van 1TB kun je veel meer games en videos opslaan, en razendsnel in hoge kwaliteit afspelen.

Hoe kies je de juiste externe SSD?

Bedenk eerst hoeveel opslagruimte je nodig hebt op je externe SSD. Kijk daarna naar de prijs, en kies het voordeligste merk uit de onderstaande lijst.

Klik op de onderstaande links om de meest voordelige opties te zien per opslagcapaciteit:

128Gb SSD: Als je weinig grote bestanden hebt maar wel graag een externe SSD wilt hebben om je bestanden mee te nemen.

256Gb SSD: Als je een aantal films en games hebt en veel bestanden voor je werk.

512Gb SSD: Als je video’s wilt bewerken op een externe SSD (koop daarnaast wel een externe HDD waar je het project op kunt kopieren als je er niet aan werkt)

1TB SSD: Als je veel data hebt waar je graag snel toegang toe wilt hebben, of als je een NAS hebt waar je 4K films op wilt opslaan en afspelen.

2TB SSD: Als je absoluut backups maakt, of als je een NAS hebt waar je veel op wilt opslaan. Voor backups zou ik je op dit punt aanraden om een externe HDD van 5TB te nemen voor ongeveer hetzelfde geld.

Externe SSD met USB 3 of USB C kabel?

Je kunt SSD’s kopen met verschillende soorten kabels. Tot voorkort hadden de meeste modellen een USB 3 stekker. Met de opkomst van USB C komen er ook steeds meer externe SSD’s op de markt die een USB C poort hebben. Gelukkig maakt dit niet echt uit. Je kunt namelijk ook kabels kopen die aan de ene kant USB-C zijn, en aan de andere kant USB 3.

De schrijfsnelheid (dus hoeveel bestanden per seconde kunnen worden overgeplaatst) maakt niet uit. Bij zowel USB 3 als USB C SSD’s is de schrijfsnelheid (bijna) identiek. Als er al verschil in zit, dan zul je dit in de praktijk niet merken. 

Dus kies gerust de SSD die jij mooi vindt (je moet er tenslotte ook naar kijken) en koop eventueel een USB C naar USB 3 kabel om de SSD met je computer te kunnen gebruiken.

USB-C naar USB-3 converters

USB-C naar USB-3 kabels

externe ssd usb kabel
USB 3 of USB C voor je externe SSD? Het maakt niet echt uit!

Tot slot

Nu heb je alles om de beste externe SSD te kiezen voor jouw behoeften! Veel succes en plezier met je nieuwe SSD.

In dit artikel heb ik een aantal affiliate links geplaatst. Als je dit artikel waardevol vond, hoop ik dat je wilt overwegen om via één van deze links je nieuwe SSD te kopen. Ik krijg dan een kleine bijdrage, zodat ik meer van dit soort blogs kan schrijven. Alvast bedankt voor je overweging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze blog met je netwerk
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest