Beste vlogcamera in 2020 voor elk budget (goedkoop tot professioneel)

Wat is de beste vlogcamera voor jouw budget? In dit blog vergelijk ik camera's uit verschillende prijsklasses en geef je mijn oordeel over de beste vlogcamera voor elk prijsbereik.

Er is niet één beste vlogcamera. Elke vlogger heeft andere wensen en een ander budget. Daarom heb ik in dit blog de vier beste camera’s geselecteerd, één voor elk budget.

Waar kun je het beste een vlogcamera kopen?

Voor we in de lijst met beste vlogcamera’s duiken, is het slim om even te praten over de plek waar je je vlogcamera gaat kopen.

Er zijn veel webshops die al deze modellen aanbieden, maar qua prijs verschillen ze eigenlijk niet met elkaar. De marges die ze op camera’s en apparatuur verdienen zijn laag, dus op een bepaald moment heb je een bodemprijs waar iedereen op blijft hangen.

Kies daarom de webshop met de beste voorwaarden. Zelf koop ik al een aantal jaren mijn filmapparatuur bij CameraNu. Deze webshop heeft fantastische service en hele goede garantievoorwaarden.

Uiteraard kun je ook terecht bij Bol.com, Cameraland of Coolblue als je daar liever shopt.

Goedkope vlogcamera voor beginners

Als je de goedkoopste vlogcamera wilt vinden, dan ben je waarschijnlijk net gestart met vloggen. Misschien heb je al eens een filmpje geüpload op Youtube vanaf je mobiel. Je kwam erachter dat je mobiel toch niet zo handig is om te vloggen, want de beste camera zit aan de achterkant van je smartphone. Dat is niet handig, want dan kun je niet zien of je goed in beeld bent!

Waar moet een goedkope vlogcamera minimaal aan voldoen?

 1. Een goedkope vlogcamera moet in ieder geval een klapschermpje hebben dat je kunt kantelen om jezelf te zien terwijl je in de lens kijkt. Je moet jezelf natuurlijk wel goed in beeld kunnen zetten.
 2. Geluid is nog belangrijker dan beeld! Als je slecht te verstaan bent zul je veel minder kijkers krijgen. Het kost dan namelijk veel meer energie om te luisteren, waardoor mensen snel afhaken. Een redelijke microfoon is dus een must-have.
 3. Een goede goedkope vlogcamera heeft ook de mogelijkheid om in 1080p te filmen. Dat wil zeggen: full HD resolutie. Dan krijg je mooi scherp beeld voor Youtube.
 4. Hij moet een vaste lens hebben die kan zoomen en zelf scherp kan stellen op jouw gezicht. Dit is belangrijk, omdat je zelf niet steeds de camera scherp kan stellen terwijl je aan het praten bent. De zoomlens maakt het mogelijk om ook in te zoomen als dat nodig is.

Onze keuze voor een goedkope vlogcamera voor beginners:

Deze vlogcamera is het voordeligste model dat aan alle bovenstaande eisen voldoet. De camera is compact, heeft een ingebouwde microfoon, zoomlens en autofocus.

Kenmerken:
– Compacte camera van 210 gram
– 18.2 megapixel sensor en 30x optische zoom
– Gebruiksvriendelijk en slimme automatische stand
– Lichtsterke lens en krachtige ruisonderdrukking
– Altijd scherpe foto’s dankzij de beeldstabilisatie
– Kies uit 13 speciale effecten voor je foto’s
– Deel alles direct via wifi en NFC

Leuk om te weten:
De camera is ook verkrijgbaar in rood en zwart. Klik op de knop als je alle varianten wilt bekijken.

Beste vlogcamera onder € 300,-

Als je op zoek bent naar een vlogcamera voor minder dan € 300,- dan wil je graag mooie video’s maken, maar je bent bereid om met een aantal dingen rekening te houden. De kwaliteit van je vlogs zal prima zijn als je net start, of als je niet persé professionele ambities hebt. Voor dit bedrag lever je namelijk wel in op een aantal zaken, ten opzichte van een duurdere vlogcamera.

Wat mag je verwachten van de beste vlogcamera onder € 300?

 1. Full HD kunnen filmen met een gestabiliseerde sensor. Als je vlogt, dan zul je ook veel rondlopen. Daarom moet de sensor goed gestabiliseerd zijn, zodat kleine schudbewegingen worden opgevangen door de camera zelf. Je hebt dan geen statief nodig.
 2. Een lens die vastzit aan de camera, met goede zoom mogelijkheden. Zoomen tijdens het filmen is een absolute no-go voor professionele vlogs, maar soms wil je iets van dichtbij filmen. Dan is een zoomlens belangrijk. Een goede vlogcamera heeft dus zo’n lens.
 3. Goede autofocus die op jouw gezicht scherp stelt. Jij kunt niet met je handen aan de focus knop zitten tijdens het filmen. Je hebt wel belangrijkere dingen te doen! Daarom moet de camera dit zelf kunnen doen. Het liefst moet hij ook je gezicht herkennen en daarop scherp stellen.

Waar krijg je niet voor dit geld?

 • Goedkopere camera’s hebben minder goede sensoren en minder goede lenzen, waardoor ze vrijwel zeker slecht zullen presteren bij weinig licht. Overweeg dus eventueel om een set filmlampen te kopen.
 • De vlogcamera zal ook geen mogelijkheid hebben om een externe microfoon in te pluggen. Je bent dus afhankelijk van het kleine microfoontje in de camera zelf. In je huis is dit geen probleem, zolang je de camera op armlengte afstand houdt. Maar als je buiten gaat vloggen, dan zal windruis snel roet in het eten gooien.
 • Je zult bij de vlogcamera ook geen mogelijkheid hebben om een statief te gebruiken. Goedkope vlogcamera’s missen namelijk een universeel bevestigingspunt voor een statiefpootje. Je moet de camera dus óf in de hand houden, óf neerzetten.

Onze favoriete vlogcamera onder € 300:

Canon heeft met de SX730 een goede afweging gemaakt tussen fancy en essentiële functies. Met deze camera zit je goed voor basic vloggen, maar je mist wel de kenmerken die een professionele vlogger zal willen hebben.

Kenmerken:
– 40x optische zoom
– Full HD video met 60fps
– 180 graden kantelbaar LCD-scherm
– Zoom Framing Assist
– Smooth Skin Mode
– Story Highlights modus
– Wifi en NFC en bluetooth

Beste vlogcamera onder € 700,-

Als je op zoek bent naar een vlogcamera voor minder dan € 700,- dan ben je al wat serieuzer over je vlogs. Je weet dat je veel tijd gaat spenderen aan het vloggen en wilt graag investeren in goed beeld en geluid. Je komt nu in het gebied van de goede vlogcamera’s.

Wat mag je verwachten van de beste vlogcamera onder € 700,-?

 1. Naast alle features die we bij de bovenstaande vlogcamera’s hebben genoemd, krijg je bij deze camera de mogelijkheid om je lenzen te wisselen. Dit is fijn, want je kunt starten met één lens, en later upgraden naar andere soorten lenzen. Zo kun je hier een super-zoom lens opzetten, of je kunt een extreme wide-angle of fish-eye lens kopen.
 2. Onze favoriete functie van deze camera’s is de mogelijkheid om een externe microfoon op de camera te monteren. De kwaliteit van je vlogs wordt hiermee opeens vele malen groter. Als het aankomt op professionaliteit, dan is goed geluid namelijk belangrijker dan goed beeld.
 3. Hoe duurder de camera, hoe verdrietiger je wordt als hij stuk gaat. Daarom mag je van een wat duurdere vlogcamera verwachten dat hij stof- en spatwaterdicht is. En hij moet tegen een stootje kunnen. De body van de camera (het deel wat overblijft als je de lens van de vlogcamera haalt) is van sterk plastic of metaal.

Waar krijg je niet voor dit geld?

 • Je krijgt geen hyper compacte camera meer. Hij zal niet meer in je broekzak passen en hij is ook wat zwaarder. Dit is een offer wat je levert voor de mogelijkheid om lenzen te kunnen wisselen en een microfoon bovenop de camera te kunnen plaatsen. Als je toch een super compacte camera wilt mét microfoon ingang, scroll dan even door naar beneden.

Onze favoriete vlogcamera onder € 700:

De Panasonic G7 is een systeemcamera (de camera zoeker is volledig elektronisch). Dit is de beste vlogcamera voor de semi-professional. De verwisselbare lens (inbegrepen in de prijs) heeft een wijd zoombereik en goede autofocus. Met de mogelijkheid om een externe microfoon bovenop de camera te monteren is deze camera klaar om jouw vlogs professioneel te maken.

Kenmerken:
– 16 megapixel Live MOS sensor
– 4K video opnemen
– Depth From Defocus technologie
– 7 beelden per seconde
– 3 inch kantelbaar display met touchscreen
– Stille elektronische sluiter
– Externe microfoon ingang en bevestigingsbeugeltje (hotshoe)

Beste compacte vlogcamera onder € 900,-

Zoek je naar een super compacte camera, maar wil je wel graag een externe microfoon aan kunnen sluiten? Dan heb ik hier nog een speciale samenstelling voor je. Totaal ben je niet meer dan 900 euro kwijt.

Onze favoriete compacte, professionele vlogcamera setup:

De Canon G7 X (let op: te verwarren met de Panasonic G7!) is een super compacte vlogcamera van topkwaliteit. Hij heeft een microfooningang, maar geen microfoon bevestigingsbeugeltje.

Je kunt een paar dingen doen om dit op lossen:

 1. De Rode Smartlav kopen, en deze via het minjack kabeltje in de camera pluggen. Je hebt altijd goed geluid, hoe dichtbij of ver weg de camera ook staat. Het enige nadeel is dat je altijd een kabel van 2 tot 6 meter hebt rondslingeren;
 2. Een externe microfoon aansluiten die je normaal op de camera zet, maar nu op een statief naast de camera. Dit is alleen handig als je altijd op de zelfde plek zit of staat;
 3. Een speciale rig kopen waar je de camera en de microfoon op kunt monteren. Je kunt zo rondlopen met de camera en microfoon. Deze rig heeft twee ‘coldshoe’ bevestigingsbeugels waar je de externe microfoon in kunt vastzetten. Aan de onderkant zit een schroefgat voor een camerastatief.

Zo maak je van je Canon G7 X een fantastische professionele én compacte vlogcamera.

Tot slot

Vond je deze blog waardevol? Mis je nog niets? Zou je graag camera advies willen voor jouw specifieke situatie? Laat een reactie achter, of stuur me een bericht via één van de contact mogelijkheden onderaan de website.

In dit blog deel ik links naar de webshop van CameraNu. Als je via één van die links jouw nieuwe camera koopt, dan krijg ik een kleine bijdrage. Het kost jou niks extra! Wel helpt het mij om meer blogs te maken en jou van de beste informatie te blijven voorzien. Dus als je deze info waardevol vond, dan zou ik het enorm op prijs stellen.

Veel plezier met je nieuwe vlogcamera.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze blog met je netwerk
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest